Jotunheimen

Er du på jakt etter spektakulær norsk natur? Da kan et besøk til Jotunheimen være akkurat det du trenger. 

Jotunheimen er et fjellområde som ligger i Nør-Norge. Fjellområdet grenser mot Ottadalen, Gudbrandsdalen, Valdres, Sogn og dekker hele 3500 kvadratkilometer av Norge. Her finner du alle de høyeste fjellene i Europa, deriblant Galdhøpiggen som rager 2469 meter over havet. Atten av landets høyeste fjelltopper finner du i Jotunheimen, deriblant Glittertinden, Vestre Tverråtind, Snøhetta og Beerenberg.

Jotunheimens nasjonalpark

I Jotunheimen finner du en av landets nasjonalparker, som ble opprettet i 1980 med den hensikt å verne et vilt, egenartet, vakker og i stor grad urørt fjellandskap med dyre og planteliv. Dette området dekker over 1 155 kvadratkilometer.

Her finner du mange spennende fjellområder og breskapte u-daler og mange av dem har innsjøer. Fjellene i vest er spissere og er mer formet av isbreene enn fjellene i øst. Området er rikt på historie og det er funnet spor av mennesker så langt som 2000 år f.kr. Disse sporene ble i hovedsak funnet ved Tesse, Tyin og Vinstervann.

Litt historie

Det finnes spor etter utvinning av jern helt tilbake til 400 e. Kr ved Visdalen, Sjodalsvann, Tesse og Randsverk. Selve navnet ble først tatt i bruk av Aasmund Olavsson Vinje som tilbragte mye tid i området på midten av 1800-tallet. Før dette ble det bare kalt Jotunfjeldene. Dette navnet fikk området av Christian Peder Bianco Boeck og Baltazar Mathias Keilhau. Disse to la ut på lange turer til ukjente steder, da spesielt fjelltopper, daler, tinder og steder som det ikke var logisk for de lokale, at noen ville oppholde seg.

Men området ble så oppdaget av kunstnere, studenter og vitenskapsmenn som alle var ledet av en naturlig jakt på kunnskap og de vakreste ting. Blant annet gjorde Flintoe og Carpelan sine arbeider Jotunheimen kjent. Spesielt den kjente akvarellen til Carpelan, som heter Utsikt fra Murklopphøgda på Filefjell mot nord, som regnes som det første kunstverket med Jotunheimen som motiv.

Den norske turistforening

Etter at Den norske turistforeningen ble stiftet i 1868 ble det bestemt å bygge første hytte i Jotunheimen, og Tvindehougen hytte sto ferdig to år senere. Deretter kom Gjendebu og Gjendesheim. Den norske turistforening fikk også opp de første turistbuene Memurubu og Leirvassbu.

Det er to turer som er spesielt populære og det er turen som går over Veslefjellet og Besseggen, og turen som går fra Juvasshytta og opp til Galdhøpiggen. Det er også relativt lett å komme seg opp til de forskjellige startpunktene for turene.

Valdresekspressen og Norway Bussekspress kjører fra Oslo. Er du medlem av Den norske turistforeningen kan du kjøpe Jotunheimbilletten som koster 250,- fra Oslo til Jotunheimen og tilbake. Men vær obs på at disse billettene må kjøpes hos DNT eller kan sendes ut. Du må også ha gyldig medlemskort for å kunne bruke billetten. Billetten er gyldig ut det kalenderåret da du kjøpte den.

Med andre ord er det ingen unnskyldning får å ikke utforske den norske naturen i høst og Jotunheimen er greit sted å starte.