Forberedelse til fjellturen

Skal du ut på tur i den norske naturen denne høsten og vinteren? Da kan det lønne seg å forberede seg. 

Det sies at det er typisk norsk å vøre friluftsmenneske og at alle nordmenn er født med ski på beina. Dette gjør at mang en nordmann får den lyse ideen en eller annen gang i løpet av livet, at de skal ut i fjellheimen og bli spreke, aktive nordmenn. For noen blir dette en øvelse i dårlige forberedelser, lite kartlesing og null peiling på fjellvettreglene. Man skal jo tross alt bare ut å gå tur?

Gjør research!

Men det finnes ikke noe som heter skal bare, med mindre man er Albert Åberg. Det å gå ut på tur i skog og mark trenger faktisk litt forberedelse og det er viktig at man legger opp turene etter egen evne og fysiske form. Det er viktig å ta hensyn til alle som er med på turen, og det er viktig at alle får en positiv opplevelse med følelse av mestring. Et av stedene du kan starte er Den Norske Turistforening, som har god informasjon om forskjellige turer du kan gå, og hva som kreves for å gå turene.

Fjelltur

Forberedelser

Når du har funnet hvilke turer du ønsker å dra på, og hvem du skal dra meg, er det greit å begynne forberedelsene. Alle som skal på turen bør for eksempel ha gode sko med godt grep, som er vind og vanntette. Det samme gjelder ytterklær som bør være tilpasset været. Mat og ytstyr til å forberede mat, samt noe nødproviant kan være lurt å ta med seg. Skal man gå langt bruker man kroppen mye og det betyr at det går mye næring.

Det er smart å være i grei form når man legger ut på langtur i fjellheimen. Man bør ha et minimum utholdenhet og styrke. Det er mange måter du kan trene dette opp på, en av dem er noe så enkelt og kjekt som bruk av en trampoline fra for eksempel trampolinespesialisten. Man får kjøpt gode og trygge trampoliner billig på internett og dette er en treningsform som passer alle i familien.

Sørg for at når dagen kommer så er alle som skal gå turen uthvilt, godt og ikke minst riktig kledd, og all mat og drikke er klart til å ta med.

Selve turen

Så er dagen der og dere skal legge ut på langturen. Sørg for å ha gode kart, og en eller annen form for gps med dere. Sørg for at flere av dere har viktige ting som lommekniv, fyrstikker og at dere har en plan for hva hver enkelt skal gjøre om dere kommer bort fra hverandre.

Sørg for at barna som er med på turen alltid går sammen med en voksen, slik at de ikke forviller seg bort alene. Bytt gjerne på ansvaret for barna. Vær obs når dere beveger dere i villmarka fordi dere kan støte på ville dyr som i noen tilfeller kan være både farlige og skadelige.